Temperaturen i din bostad

Temperaturen i din bostad ska vara 20–21 grader. Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen. När det istället är sommar och varmt finns tips på vad du kan göra för att få det svalare.

Kallt i lägenheten?

Under de kallare årstiderna ska det vara 20–21 grader i våra lägenheter. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara cirka 20 grader och aldrig lägre än 18 grader. Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kallar nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras så snart temperaturväxlingarna utomhus minskar.

Så här mäter du inomhustemperaturen

Känns det kyligt i lägenheten? Kontrollera först att elementen är påslagna och uppskruvade på max. Om de är på gör du en egen mätning av värmen innan du felanmäler.

Gör så här:

  • Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet. 
  • Om termometern visar 20–21 grader är temperaturen i din lägenhet rätt.
  • Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad – gör en felanmälan på Mina sidor eller kontakta oss.
  • En kvartersvärd kommer hem till dig och undersöker vad som kan vara fel.

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten

När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

Så får du bra temperatur i din lägenhet

Möblera rätt

Värmen från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Ställ möbler en bit ifrån elementen och se till att gardinerna inte hänger ner över elementen eller elementens termostat. Annars kan elementen stänga av sig, och det blir kallt i rummet. Om en gardin täcker termostaten uppfattar den det som om det är varmare än vad det är. 

Vädra korta stunder

Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.

Använd fläkten bara när du lagar mat

Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Rengör fläktens filter regelbundet med varmt vatten och fettlösande diskmedel.

Håll ventilerna öppna

En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft och frånluftsventilerna, som ofta sitter i badrum och kök, släpper ut den gamla luften. Vrid inte på ventilerna eller täpp till dem. Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat. Stänger du ventilerna ökar risken för kalla golv och drag i lägenheten.

Gör rent ventilerna

Rengör ventilerna med jämna mellanrum, minst två gånger om året. Torka av dem utvändigt med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Ändra inte inställningen.

Fler tips

Vädra bort fukt i badrummet

Bra ventilation behövs för att undvika att det blir fuktskador i badrummet. Det enklaste sättet är att låta badrumsdörren stå öppen.

Imma på fönsterrutorna

Imma som uppstår när du duschar eller kokar vatten torkar om ventilationen fungerar som den ska. Ett tydligt tecken på att ventilationen inte fungerar är att det bildas imma på fönsterrutorna.
Imma på utsidan av fönstret kan ibland uppstå och tyder istället på att fönsterna är välisolerade.

Det här kan du göra när är varmt

Vi har inte luftkonditionering i några av våra hus, men det finns saker du göra själv för att får det svalare och skönare hemma. Och de passar lika bra när du är hemma i lägenheten eller i en sommarstuga.

Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för personer i riskgrupper. Även om alla upplever värme olika jobbigt, vill de flesta ha det lite svalare.

Tips för att få det svalare inomhus

  • Stäng dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute.
  • Dra även för gardiner eller dra ner eventuella persienner.
  • Vädra in svalare luft under natten.
  • Drick mycket vatten. Vattnet både kyler ner och ser till att du inte drabbas av vätskebrist eller uttorkning.
  • Tänk på att ha ordentligt med vatten framme för ditt husdjur.
  • En fläkt ger en viss lättnad, även om den inte kyler luften.
  • Ta en svalkande dusch – låt dig själv lufttorka efteråt.
  • Använd svala, löst sittande kläder gärna i bomull. Använd hatt och gå barfota när du kan.
    Kom ihåg att hålla nacken sval också, det är där kroppen reglerar sin temperatur.
  • Har du en vetekudde? Lägg den i frysen så kyler den skönt sen.

 

 

Bra luft och värme

Det är många faktorer som påverkar luften och värmen i din lägenhet. 

Mer information om hur det fungerar